Kończenie rozmowy
Jak oddać rozmowę z powrotem botowi lub zamknąć ją z wynikiem rozwiązania.
Gdy zakończysz wymianę zdań z klientem, musisz zdecydować, co dalej z rozmową. Masz dwie opcje: oddać ją botowi albo zamknąć z wynikiem.
Oddawanie rozmowy botowi
Wybierz tę opcję, gdy:
- klient ma kolejne pytania, ale standardowe, na które bot na pewno odpowie sam,
- musisz odejść od komputera, a kontynuacja rozmowy nie wymaga już Twojej obecności,
- omyłkowo przejąłeś rozmowę i chcesz wrócić ją do automatycznej obsługi.
Jak oddać
- W otwartym widoku rozmowy kliknij Oddaj do AI w górnym pasku.
- Bot natychmiast wraca do obsługi i odpowiada na kolejne wiadomości klienta.
Oddać rozmowę może tylko przypisany konsultant albo administrator.
W historii pojawi się notka systemowa: „{Twoje imię} opuścił/a rozmowę". Klient nie zobaczy żadnego dodatkowego komunikatu, ale w razie kolejnej wiadomości otrzyma odpowiedź od bota, nie od Ciebie.
Zamykanie rozmowy
Wybierz tę opcję, gdy:
- klient otrzymał wszystko, czego potrzebował, i nie wróci,
- rozmowa nie wymaga już żadnej dalszej obsługi (ani ludzkiej, ani botowej),
- chcesz zarchiwizować rozmowę z konkretnym wynikiem.
Jak zamknąć
- W otwartym widoku rozmowy kliknij Zamknij.
- Z menu wybierz Rozwiązano lub Nie rozwiązano. Rozmowa zostaje zamknięta od razu i nie można tego cofnąć.
Pełen opis statusów i ich wpływu na statystyki znajdziesz w artykule Zamykanie rozmowy.
Co wybrać
Zasada kciuka:
- Oddaj, gdy spodziewasz się, że klient jeszcze coś zapyta i bot wystarczy.
- Zamknij, gdy rozmowa zakończona, klient zniknął albo dostał ostateczną odpowiedź.
Po zakończeniu
Rozmowa znika z kolumny Moje rozmowy w zakładce Wsparcie na żywo:
- Po oddaniu bot znowu przejmuje obsługę. Jeśli klient wcześniej poprosił o kontakt z człowiekiem, rozmowa wraca do kolumny Oczekujące, a gdy minie czas oczekiwania liczony od tej prośby, Fibly zamyka ją i przekazuje zespołowi mailowo. W przeciwnym razie pojawi się w Oczekujących tylko, jeśli klient znowu poprosi o kontakt z człowiekiem.
- Po zamknięciu trafia do historii w zakładce Rozmowy z wybranym statusem.
Co dalej
Jeśli chcesz przyspieszyć obsługę kolejnych rozmów, sprawdź Asystę AI dla konsultanta.